Procedure za lečenje povreda i oboljenja stopala i skočnog zgloba

Artroskopija skočnog zgloba

Jedna od procedura u lečenju skočnog zgloba je artroskopija skočnog zgloba. Procedura se sastoji u tome da hirurg ulazi u zglob malom kamerom koja se zove artroskop kroz nekoliko manjih rupa. Svaka artroskopija je najpre dijagnostička, tj. prilikom artroskopskog zahvata dobija se uvid u stanje zgloba. Terapijska artroskopija skočnog zgloba podrazumeva operativno rešavanje patološkog stanja u zglobu. Iako se savremenim artroskopskim tehnikama može rešiti većina patoloških stanja i povreda, u nekim slučajevima je potrebno obaviti tzv. otvoreni operativni zahvat.

Artoskopija skočnog zgloba je doživela intenzivan razvoj u poslednjih 20 godina i u savremenom pristupu operativnom lečenju zauzima glavno mesto u rešavanju većine problema.

Artroskopski zahvat obavlja se kroz nekoliko manjih rezova (dužine 5mm) kroz koje se artroskopom (kamera debljine 5 mm) ulazi u zglob, a kroz ostale rezove se instrumentima obavlja operacija. Cela operacija se prati na ekranu visoke rezolucije. U većini slučajeva je moguće artrosopski rešiti problem.

Artroskopija skočnog zgloba ima brojne prednosti:

 • Manji rizik od infekcije u odnosu na otvorenu operaciju

 • Brži oporavak

 • Veća preciznost

 • Najčešće se izvodi ambulantno tj. kao dnevna hirurgija

 • Nekada je regionalna anestezija dovoljna

 • Kozmetički prihvatljivi ožiljci

NAPOMENA: Nakon operacije može se javiti natečenost oko skočnog zgloba, kao i promene u boji kože – crvenilo, modri i žućkasti tragovi. Ovo su očekivane reakcije i nisu znakovi infekcije. Komplikacije se, kao i kod svakog operativnog zahvata, mogu javiti, ali su one u artroskopskoj hirurgiji minimalne i retke.

Stanja u kojima se tipično izvode artroskopske operacije su sledeća:

 • slobodna zglobna tela

 • prednji i zadnji impigement zgloba

 • osteohondralne lezije zgloba

 • sinovitis zgloba

 • neki zglobni prelomi

 • teška artroze zgloba (artrodeza)

 • nestabilnost zgloba

 • infekcije zgloba

Terapija plazmom bogatom trombocitima

Tretman podrazumeva vađenje 15–20 ml krvi pacijenta na uobičajeni način specijalnim dvostrukim špricem, koji se potom stavlja u centrifugu na odgovarajući broj obrtaja u određenom vremenskom intervalu. Potom se drugim špricem izvlači odvojena krvna plazma obogaćena trombocitima i ubrizgava u željeno mesto. ACP (Autologous Conditioned Plasma) je savremena metoda izdvajanja plazme obogaćene trombocitima.

Trombociti ili krvne pločice su ćelije krvi koje su veoma bogate faktorima koji učestvuju u procesima reparacije u organizmu (proces zarastanja, stvaranje krvnih ugrušaka). Trombociti kruže organizmom putem krvi, ali da bi ostvarili svoju ulogu oni moraju prethodno biti aktivirani, odnosno mora postojati stimulacija za njihovu aktivaciju.

Poznata je uloga trombocita u procesu zarastanja, te se u poslednje vreme puno pažnje posvetilo mogućnostima za adekvatno izdvajanje trombocita od ostalih komponenti krvi.

Mehanizam zarastanja povreda

Kod sportista i aktivnih ljudi koji često preopterećuju svoje mišiće i zglobove napornim treninzima ili u slučajevima ponavljanja istovetnih radnji, često dolazi do povreda, upala i iritacije mišića i tetiva.

U normalnom procesu zarastanja, na mestu povrede dolazi do krvarenja, potom stvaranja krvnog ugruška uz prisustvo trombocita, a onda aktivirani trombociti uz pomoć faktora rasta i drugih medijatora pomažu u procesu obnavljanja povređenog tkiva. Potom sledi faza stvaranja ožiljka i na kraju faza remodelacije, odnosno vraćanja prvobitnih osobenosti tkiva. Uspešnost ove poslednje faze u direktnoj je vezi sa dužinom procesa zarastanja i količinom stvorenog ožiljnog tkiva.

Dakle, uloga trombocita u procesu zarastanja je neosporna, te je od izuzetnog značaja povećati njihovu koncentraciju na povređenom mestu. PRP tretman daje najbolje rezultate kada se obavlja pod kontrolom ultrazvuka, jer se na taj način PRP preparat aplikuje direktno na mesto koje želimo, a ukoliko se aplikuje u zglob preporučuje se primena standardnih artroskopskih portala.

Izdvajanje trombocita i krvne plazme od ostalih ćelija krvi vrši se centrifugiranjem na velikim brzinama u posebnim aparatima. Na taj način, pored toga što se vrši odvajanje trombocita, dolazi i do povećanja njihove koncentracije, a ujedno i do aktivacije.

Primena

Procedura našla je veliku primenu u lečenju raznih vrsta bolesti vezivnog tkiva, tetiva, ligamenata, a postoje istraživanja koja ukazuju da se PRP tretman može koristiti i kao metoda za prevenciju daljeg propadanja tkiva, na primer hrskavice. Iz tog razloga ova metoda se najčešće primenjuje kod sportista i mladih aktivnih ljudi, ali i kod starijih, u cilju pokušaja da se zaustavi ili bar uspori proces propadanja hrskavice.

Zbog minimalne invazivnosti (krv se uzima iz vene jednim ubodom igle i aplikuje injekcijom jednim ubodom), kao i zbog obećavajućih i dobrih rezultata, PRP tretmani veoma su rasprostranjeni u razvijenim zemljama.

Primenom procedure značajno se ubrzava proces zarastanja, što je naročito važno kod profesionalnih sportista radi što bržeg vraćanja na teren. Osim toga, ubrzava se i proces obnavljanja povređenog tkiva bez suvišnog stvaranja ožiljaka i bez gubitka elastičnosti i ostalih svojstava zdravog nepovređenog tkiva.

S obzirom da određena istraživanja ukazuju na to da se PRP može koristiti i kao metoda prevencije propadanja tkiva, profesionalni sportiski veoma često preventivno koriste ovu metodu kako bi izbegli povrede i produžili svoju profesionalnu karijeru.

ACP metoda

ACP metoda je pokazala najbolje rezultate u slučajevima rascepa mišića, istegnuća i povreda tetiva i ligamenata koje ne zahtevaju hiruršku rekonstrukciju, zatim u slučajevima početnih degenerativnih stanja zglobova (artroza). Najčešća stanja za primenu ove metode su povreda Ahilove tetive, iritacije tetiva (teniski lakat i golferski lakat), razmekšanja hrskavice, odnosno početni stadijumi artroze.

ACP metoda omogućava da se, uz pomoć posebno dizajniranih špriceva, izdvoji samo plazma obogaćena trombocitima, čime je PRP preparat veoma brzo spreman upotrebu.

ACP Tendo

Naš tim lekara u svojoj svakodnevnoj praksi koristi specijani oblik ACP metode pod nazivom ACP Tendo, koji je novina na tržištu i specijalno se koristi kod problema sa tetivama (povreda Ahilove tetive, skakačko koleno, teniski lakat i golferski lakat).

Specifičnost ACP tendo metode se ogleda u tome da se prethodno centrifugiranoj krvi i odvojenom precipitatu dodaje specijalna vrsta kolagena izolovanog iz biljke duvana koji pospešuje regeneraciju oštećene tetive.

Pročitajte

Cenovnik

Pregledi i dijagnostika

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 5.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

 • RTG dijagnostika

  2,760.00

Operacije stopala i skočnog zgloba

 • Artroskopija skočnog zgloba

  222.840,00 - 275.280,00

 • Reparacija sveže rupture ahilove tetive

  327.780,00

 • Plastika ahilove tetive

  393.300,00

Terapija plazmom bogatom trombocitima

 • Terapija plazmom bogatom trombocitima

  25.560,00